SEO-vriendelijk schrijven

Renate de Jonge • 4 december 2017
SEO-proof schrijven

SEO-friendly schrijven…. Het klinkt best ingewikkeld. Waar moet je allemaal op letten? En is het echt nodig je belangrijkste zoekwoord zo vaak mogelijk te laten terug komen in je tekst?

Dat laatste is gelukkig al jaren niet meer het geval. Concentreer je op de kwaliteit van je teksten, richt je op de behoeften van je bezoeker en gebruik de tips die hieronder staan beschreven. De teksten van jouw site zijn dan helemaal SEO-proof.


#1 Zoekwoorden speurtocht

Het is zonder uitzondering belangrijk om een uitgebreid zoekwoorden onderzoek te doen. Ga er nooit van uit dat je precies weet op welke woorden jouw potentiële klanten jouw producten zoeken. Er zijn verschillende tools die je kunnen helpen daarbij. Gebruik die ook! Tools zoals Google Adwords Keyword Planner, Ubersuggest, Wordstream of SEMRush testen hele reeksen aan mogelijkheden.

Let goed op het actieve zoekvolume voor elke term en gebruik een mix van ‘short-tail’ en ‘long-tail’-zoektermen.

Gebruik op elke tekst pagina van je site een trefwoord met een hoog zoekvolume, samen met een aanvulling van minder gebruikte variaties, om een maximaal aantal gekwalificeerde klanten op je site te krijgen.

#2 Schrijf voor je bezoekers, niet voor ‘bots’

Je bezoekers beslissen binnen een paar seconden of ze op je site willen blijven. Je tekst is daarbij de bepalende factor. Zorg dus dat je teksten goed leesbaar zijn, aanspreken en kwalitatief optimaal zijn. Natuurlijk is het goed dat de voor jou belangrijke zoekwoorden voorbij komen in je tekst, maar er bestaat echt geen optimale keyword density. Komt een zoekwoord overdreven vaak voorbij, dan zal Google je echter wel straffen met een lagere ranking.

#3 Geloof ik jou?

Zorg altijd voor back-up van hetgeen je schrijft met feiten, cijfers en statistieken. Deel informatie op verantwoorde wijze. Als je een tekst kopieert, geef dan altijd de credits aan diegene aan wie ze toekomen. Verwijs naar de oorspronkelijke auteur, blogger of andere bron. Plagiaat is nooit geloofwaardig!

#4 Wat vertel je?

Je site bezoekers hebben een vraag en verwachten een antwoord te vinden op jouw site. Zorg dus dat je dat antwoord paraat hebt. Speel in op de behoeften, wensen en verlangens van je bezoeker. Presenteer informatieve en interessante informatie en zet je klant centraal, niet je eigen behoefte om iets te vertellen.

#5 Spreek mijn taal

Ga je niet te buiten aan veel technisch jargon, moeilijke woorden en ingewikkelde zinnen. Schrijf zoal je je klant zou aanspreken. Maak een conversatie van je tekst door je lezer aan te spreken en door hem vragen te stellen. Lees je tekst even hardop als je hem hebt geschreven. Dan hoor je veel beter of je de goede ‘tone-of-voice’ te pakken hebt.

#6 Ja, ik klik

Je titel heeft maximaal 70 karakters voor een desktop en 78 karakters voor een mobile device. Dan is hij in zijn geheel leesbaar. Zorg ervoor dat je titel kort maar volledig en pakkend is. Gebruik de belangrijkste zoekwoorden in de titel en het liefst ook in de URL van je pagina voor de hoogste klikkans.

#7 Een goede Meta description

Meta descriptions zijn geen directe ranking factor voor zoekmachines, maar een goed geschreven meta description zorgt zeker voor meer klikken naar je site. Gebruik niet meer dan 156 tekens, waardoor je tekst in zijn geheel leesbaar blijft. Neem indien mogelijk zoekwoorden op in je beschrijving, omdat deze vetgedrukt weergegeven worden zodra iemand op dat specifieke woord zoekt.

#8 Interne links

Interne links spelen een belangrijke rol in zoekmachine optimalisatie, zowel qua ranking als qua gebruiksvriendelijkheid van je site. Een interne link helpt je bezoeker naar de juiste volgende pagina en moedigt hem aan meer pagina’s van je site te bezoeken. Het doel van de link moet altijd zijn je bezoeker te helpen de informatie te vinden die hij zoekt.

#9 Actie!

Het doel van de teksten op je site is om je bezoeker aan te zetten tot een actie. Dit kan bijvoorbeeld zijn het bestellen van een product, het abonneren op een nieuwsbrief of het downloaden van een weggever. Laat je bezoeker duidelijk zien wat je hem te bieden hebt. Geef een duidelijke ‘call-to-action’. Wees daarin niet te bescheiden, je mag best luid en duidelijk de voordelen van jouw product benoemen voor je bezoeker.

Experimenteer, bijvoorbeeld met A/B-testen, zodat je uitvindt wat het beste werkt. Op welke plaats komt je button? Welke voordelen benoem je?

#10 Koppen en lijsten

Naast sterke en overtuigende teksten moet je je inhoud ook zo presenteren, dat die gemakkelijk te lezen is. Verdeel je tekst in alinea’s met tussenkoppen, plaats teksten in kaders of maak gemakkelijk te scannen bullet-lists. Uiteraard kies je voor een goed leesbaar font in de juiste grootte.