Blog Post

Vaudje in mijn tekst

Renate de Jonge • dec. 12, 2018
stijl en spelling

Een tekst waar een foutje in zit. Hoe erg is dat eigenlijk? Neemt je lezer je dat kwalijk? Nou, dat valt gelukkig best mee, maar het maakt wel enig verschil over wat voor soort fout we het hebben. Je hebt typefouten, spelfouten en taalfouten. Een typefout overkomt ons allemaal wel eens. Je typt bijvoorbeeld een ‘e’ teveel of te weinig. Meestal worden deze tikfoutjes bovendien wel hersteld door de spellingscontrole.

Spelfouten zijn woorden die niet volgens de geldende spellingsregels zijn geschreven. Bijvoorbeeld allebij in plaats van allebei. Ook hier helpt de spellingscontrole je vaak uit de brand, behalve dan misschien bij onjuist gebruik van ‘d’ of ‘t’ in een werkwoord of vervoeging daarvan.

De taalfout is de lastigste fout. We hebben het dan over zinnen met onjuist gebruikte woorden, zinnen die niet in de juiste volgorde staan of grammaticale fouten. Bijvoorbeeld ‘het meisje die daar fietst’ in plaats van ‘het meisje dat daar fietst’, of ‘jij bent groter als mij’ in plaats van ‘jij bent groter dan ik’.

Met name de laatste soort fouten heeft toch wel enig negatief effect op de reputatie en geloofwaardigheid van de tekst en de schrijver, zo blijkt uit divers onderzoek. Door de taalfouten wordt het niveau en de kennis van de schrijver in twijfel getrokken en daarmee ook de kwaliteit van de tekst.

Het beste is dus om je blog, site of andere uitingen te laten nalezen en te zorgen dat je (zo goed als) foutloos voor de dag komt. Een kleine moeite waarmee je het risico vermijdt dat lezers om die reden afhaken.


Share by: